Malatya'da Gezilecek Yerler

Malatya'da Gezilecek Yerler

Malatya ülkemizdeki en güzel illerden bir tanesidir. Doğal ve tarihi dokusu, Malatya’da gezilecek yerler bakımından zengin bir içerik sunar. Bunlar her ne kadar saymakla bitirilemeyecek kadar olsa da, bazıları şu şekildedir;

  1. 1. Yeni Cami
  2. 2. Malatya Kalesi
  3. 3. Malatya Müzesi
  4. 4. Malatya Konakları
  5. 5. Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi

Şehre hangi sebeple gelirseniz gelin, başta bu lokasyonlar olmak üzere görmeniz gereken birçok yer vardır. Böylece kentin tarihi hakkında ayrıntılı bilgi edinebilir, tarihi bilgilerinizi genişletebilir ve keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.

Yeni Cami

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan Yeni Cami, 1843 yılında inşa edilerek kullanıma açılmıştır. Bununla beraber 1894 yılında kentte meydana gelen bir deprem, büyük bir tahribata sebep olmuştur. Ancak dönemin Osmanlı padişahı II. Abdülhamid, bir miktar altın göndererek tekrar inşa edilmesini sağlamıştır.

Bununla beraber 1. Dünya Savaşı’nın başlaması ve Osmanlı’nın da dâhil olmasıyla, son cemaat kısmında yer alan kubbe tamamlanamamış, Cumhuriyetin ilk dönemlerine kadar beklemiştir. Malatya’da göz alıcı yapılardan bir tanesi olup, görmeden ayrılmamanız gereken yerlerden biridir.

Malatya Kalesi

Ülkemizde bulunan her il, tarihi dokusu bakımından eşsiz bir yapıya sahiptir. Bu bağlamda eski Malatya gezilecek yerler arasında kesinlikle atlanmaması gereken bir yer de Battalgazi ilçesinde yer alan kaledir.

Eskiçağa dayanan bir tarihi olan bu yapı, Roma İmparatoru Titus tarafından inşa ettirilmiştir. İlk yapım amacı lejyon karargâhı olup, inşası ardından bazı geliştirmeler de yine bu imparator zamanında başlamıştır. Ancak bunların tamamlanması, I. Constantinos döneminde gerçekleşmiştir.  Sonraları Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus da bazı değişiklikler yapmıştır.

Kalenin gerek kendisinden, gerekse surlarından Evliya Çelebi ayrıntılı bir şekilde bahsetmektedir.  Beşgen şeklinde tasarlanmış olup, günümüzde restorasyon çalışmaları bulunur. Eğer tarihe ilgiliniz varsa, görmeniz gereken yerler arasında ilk sırada bile verilebilir.

Malatya Müzesi

Malatya’nın merkezinde yer alan bu müze, şehirde yapılan kazılardan elde edilen tarihi barındırır. İçerisinde Neolitik dönemden başlayarak Tunç çağına kadar zengin bir eserlere sahiptir. Ayrıca Hitit, Urartu, Roma, Osmanlı gibi birçok medeniyete dair buluntulara rastlamak da mümkündür.

Müzeyi ziyaret ederek Malatya’nın eskiçağdan günümüze kadar tüm tarihini öğrenebilir, salonlarını gezerken tarih içerisinde dolaşabilirsiniz. Kral mezarlarından, mühürlere kadar sayısız eser size farklı bir göz zevki sunacaktır.

Malatya Konakları

Malatya’da oldukça ünlü olan bu yapılar, iki katlı bir tasarıma sahiptir. Bununla beraber insanları cezbeden tasarımlarıyla öne çıkar. İnşa edilirken bölgenin iklim yapısının göz önünde bulundurulduğu anlaşılan bu evler, kalın duvarlara ve küçük pencerelere sahiptir.

Müstakil ev özelliğini taşıyan binaların her ayrıntısı özenli bir şekilde planlanmıştır. Giriş bölümünde mutfak, kış damı ve kiler; üst katta oturma odası, misafir odası ve sofa bulunur. Burayı ziyaret ederek eşsiz mimarisini görebilir, eski dönemde evlerin nasıl yapıldığına dair bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yer alan bu müze, Asya ve Avrupa’nın en büyük fotoğraf makinesi müzesi olarak da bilinir. İçerisinde hemen hemen iki bin fotoğraf makinesi mevcut olup, ziyaretçilerin incelemesine sunulur.

Eğer tarihte kullanılan ilk kamerayı merak ediyorsanız, Malatya’ya geldikten sonra mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Kentte daha görülebilecek çok sayıda yer olup, araç kiralama yapılırsa bunların tümü rahat bir şekilde gezilebilir. Malatya oto kiralama şirketi olarak hizmet veren carliferentacar.com ile iletişime geçerseniz, tercih ettiğiniz aracı temiz ve hijyenik şekilde kiralayıp, tüm bu güzellikleri görebilirsiniz.

Whatsapp Telefon