Malatya’nın Tarihi Değerleri

Malatya’nın Tarihi Değerleri

Malatya çok eski zamanlardan beri en önemli ticari yolları bünyesinde barındırması sebebi ile bazı devletler arasında savaşlara neden olmuştur. Malatya yüz ölçümü bakımından ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehridir. Ayrıca ülkemizin en çok nüfusu sahip 27. Şehridir. Hititlerin dilinde ‘’bal’’ anlamına geldiği düşünülen Melid kelimesinden üretildiği söylenmektedir. Şehir Malatya ismini Türkler Anadolu’yu feth ettikten sonra almıştır. Malatya’nın Tarihi yerleri

1. ULU CAMİİ

Ulu Camii Battalgazi ilçesinde yer almaktadır. Caminin 1224 yılında Alaaddin Keykubat döneminde yapıldığı bilinmektedir. Ulu Camii İran’daki Büyük Selçuk Devleti camilerinin Anadolu bölgesinin tamamındaki tek örneğidir.

2. GÜRPINAR ŞELALESİ

Şelale adını bulunduğu köyden almıştır. Şelaledeki su aşağı yukarı 40 metre yükseklikten dökülmektedir. Yanı başında dereden bağımsız bir şekilde gelen bir kaynak suyu mevcuttur ve bu sus kış aylarında donar. Şelalenin etrafında aile veya arkadaşlarınızla yemek yiyebileceğiniz tesisler ve yürüyüş yolları mevcuttur                                                         

3. ARSLANTEPE ÖRENYERİ 

Malatya’ya yaklaşık 7 km uzaklıkta küçük bir beldede bulunmaktadır. Ülkemizin neredeyse en büyük höyüklerinden biridir. Bu bölge tarihi açıdan oldukça önemli ve köklü bir bölgedir. Çünkü gerçekleştirilen bazı kazı çalışmalarında bölgede milattan önce 5000 yılına kadar dayanan yerleşim yerlerine rastlanmıştır. Bölge eskiden Roma ve Bizans İmparatorluklarının kontrolünde idi. Bu nedenle o dönemden kalma tarihi eserler bulunmuştur. Kalıntı ve eserlerin bir kısmı Ankara Anadolu Medeniyetleri müzesinde bir kısmı ise Malatya Müzesinde sergilenmektedir.

4. ESKİ MALATYA SURLARI

Yine bu tarihi yapı da Ulu Camii gibi Battalgazi ilçesinde yer almaktadır. Surları eski dönemde ilk Titus yaptırmaya başlamış ancak 532 yılında Justinianus yapımını tamamlatmıştır. Sur inşaatı sonraki zamanlarda Traianus tarafından genişletilerek devam ettirilmiştir. Surlar şu an maalesef fazlasıyla harabeye dönmüştür.1102 yılında Danişmentli Gümüştekin Ahmet Gazi Malatya’yı ele geçirmiştir ve surların onarılmasını emretmiştir.

5. BEŞ KONAKLAR

Bu konaklar geleneksel Malatya konak mimarisi ile yapılmıştır. Bu konaklar diğer saydığımız yapı ve bölgeler kadar eski değildir. Sivil mimari olarak inşa edilmiş ve yapımı 1900’lü yıllarda tamamlanmıştır. Birbiri ile bitişik 5 konaktan oluşan bu binaların cephesi sokak tarafına bakmaktadır. Birçok kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapan Beş Konaklar 2006-2009 yılları arasında restore edilmiştir. Beş Konakların diğer adı ise ‘’Beşkardeşler’’ olarak bilinir.

6. KANLI KÜMBET

Eskilerde cellat hane olduğu sanılan bu yapı aslında kripta odası olan bir çeşit anıt mezardır. Yapının iki kısmı vardır . İlk kısımda cesedin bulunduğu yer olan kripta vardır. Diğer kısım ise halkın girebildiği ve türbe adı verilen kısımdır. Bu yapıt da Yine Battalgazi ilçesinde yer almaktadır.

7. SİLAHTAR MUSTAFA PAŞA KERVANSARAYI

Yine birçoğu gibi bu yapıt da Battalgazi ilçesinde bulunmaktadır. Alaca kapı Mahallesi’nde bulunan bu yapıt 1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından Malatya’ya kazandırılmıştır. Kervansarayın mimarı Üstat Ebubekir’dir. Yapıda tam iki adet kitabe mevcuttur. 2007-2010 yıllarında restore edilen yapının ön kısmındaki dükkanlar kaldırılmış ve geri kalan birçok kısım restore edilmiştir.
Malatya Rent a car firması tarafından araştırılmıştır.

İlginizi Çekebilir
  • Malatya’nın İlçeleri
    Malatya’nın İlçeleri
  • Yeni Togg
    Türkiye Yeni Togg
  • Araç Kiralama Depozitosu Nedir?
    Araç kiralama, seyahatlerde ve iş gereksinimlerinde esneklik sağlayan popüler bir hizmettir. Ancak, bir araç kiralanırken karşımıza çıkan önemli konulardan biri de "depozito"dur.
  • Findeks Notu Nedir?
    Findeks notu, bir bireyin mali geçmişini değerlendiren ve bu geçmişe dayalı olarak oluşturulan bir kredi puanı sistemidir.
  • Kiralık Araç da Hasarı Kim Öder?
    Kiralık araç kullanımı, seyahatlerimizi kolaylaştıran pratik bir çözüm sunsa da, araçta oluşabilecek hasarlar konusunda belirsizlikler de içerebilir.
Whatsapp Telefon